menu
Word Lid
Asielcentrum in Hasselt sluit niet op beloofde einddatum!

Vlaams Belang is niet verrast over het verder openhouden van asielcentrum te Hasselt.

Tijdens de gemeenteraad van Maart ondervroeg het Vlaams Belang de Hasseltse NVA -burgemeester Steven Vandeput over de toekomst en de mogelijke verlenging van de asielsite in het voormalig Parkhotel. Van de signalen over een verlenging van het asielcentrum dat normaal eind April moest sluiten zou de stad Hasselt geen kennis of communicatie ontvangen hebben. Burgemeester Vandeput beweerde van niets te weten en liet zelf na om pro actief informatie in te winnen. Informatie die -gezien de naderende einddatum/sluiting van het centrum- nochtans belangrijk is met betrekking tot het tijdig informeren van de buurtbewoners en die een invloed heeft op het beheer van de omkaderende lokale maatregelen die rond het asielcentrum genomen zijn.

Intussen is bevestigd wat het Vlaams Belang vermoedde en de burgemeester niet zou geweten hebben: op voorstel van bevoegd CD&V -staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi gaf de federale ministerraad goedkeuring voor een vernieuwde uitbating van het asielcentrum aan de Genkersteenweg te Hasselt. De uitbating zal opnieuw gebeuren door de huidige uitbater van het centrum, Umami.

Gemaakte beloftes worden gebroken, buurtbewoners zijn om de tuin geleid!

“Wij betreuren dat we gelijk hebben gekregen over hetgeen waarvoor we altijd gewaarschuwd hebben: ook na de aangekondigde maximale uitbatingsduur van 18 maanden blijft het asielcentrum van Hasselt gewoon open. Dit gaat regelrecht in tegen de beloftes die zowel de federale overheid, Umami en de stad Hasselt destijds aan de buurtbewoners gemaakt hebben. De buurtbewoners werden om de tuin geleid”, aldus Vlaams Belang parlementslid Frank Troosters.

In de toekomst zullen op die manier steeds nieuwe overeenkomsten afgesloten kunnen worden. De facto is het asielcentrum in het voormalige Parkhotel zo tijdloos geworden!

Troosters zal bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi opnieuw ondervragen over de nieuwe uitbatingsplannen van het Hasselts asielcentrum. Er blijven immers heel wat vragen over de finale duur, de modaliteiten en het publiek dat er zal gehuisvest worden.

Van de nood een deugd maken!

Frank Troosters: “de warme golf van solidariteit voor echte oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne die we na het uitbreken van de oorlog daar op gang zagen komen is hartverwarmend. Gezien het humanitaire drama dat zich momenteel afspeelt in Oekraïne en de grote nood die daardoor ontstaat aan opvangplaatsen voor vrouwen en kinderen die het extreme oorlogsgeweld trachten te ontvluchten zou het bijzonder jammer zijn indien de beschikbare plaatsen in het asielcentrum aan de Genkersteenweg verder zouden aangewend worden voor economische vluchtelingen uit andere landen. Het huidig publiek van het asielcentrum bestaat immers uit een ongezonde mix van Afghanen, Syriërs, Eritreeërs en Irakezen. Laat ons van de nood een deugd maken en het verlengd openhouden van het asielcentrum aan de Genkersteenweg aangrijpen om er een plaats te geven aan wanhopige oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.”

Het Vlaams Belang zal hierop aandringen bij staatssecretaris Mahdi en hoopt dat de buurtbewoners rond het asielcentrum snel en degelijk zullen geïnformeerd worden inzake de verlengde uitbating van het asielcentrum.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF