menu
Word Lid
Hasselt moet voormalige uitbaters Versuz miljoen euro betalen!

Hasselt moet voormalige uitbaters Versuz miljoen euro na onteigening

HASSELT

De stad Hasselt moet de voormalige uitbaters van discotheek Versuz een schadevergoeding van 1.168.000 euro betalen. Het hof van beroep kende dat bedrag toe na een jarenlang geschil over de onteigening.

Het geschil gaat al terug tot 2012, toen er een vordering tot onteigening in de brievenbus viel van de megadiscotheek. De Versuz, die oorspronkelijk Dockside en later New Dockside heette, was op dat moment gevestigd langs de Slachthuiskaai aan de kanaalkom, waar nu Quartier Bleu ligt. De grond en het gebouw waren in het bezit van de familie Vanderstraeten. Die liet de procedure vallen, maar de toenmalige uitbater van de discotheek, de nv New Dockside, startte wel een rechtszaak. Met succes. In 2016 kende de Hasseltse vrederechter de nv een vergoeding van 1.168.000 euro toe voor de geleden bedrijfsschade door de onteigening. Het huurcontract was immers nog maar net verlengd tot eind 2016.

Onwettige onteigening

De stad stortte de som op de Deposito- en Consignatiekas in maart van dat jaar en trok zelf naar de rechtbank van eerste aanleg. Hasselt nam enkele specialisten onder de arm die becijferden dat de bedrijfsschade van New Dockside op slechts 92.793 euro aftikte. Gevolg: de stad eiste de som van ruim een miljoen euro terug.

New Dockside ging daarop in de tegenaanval en schakelde zelfs een versnelling hoger door aan te halen dat de onteigening onwettig was. “Het is een project van een privé-ontwikkelaar dat geen enkel maatschappelijk nut heeft”, luidde het argument. De advocaat vorderde zelfs het herstel in natura van de Versuz op zijn oorspronkelijke plaats, of een bedrag van ruim 6 miljoen euro als alternatief. Een procedureslag met allerhande juridische spielereien, aanvallen op het BPA en boekhoudkundige vondsten was geboren. In eerste aanleg veegde de rechter alle argumenten van beide partijen van de baan.

Beroep

Het Antwerpse hof van beroep doet nu hetzelfde. De beroepsrechter bestempelt onder meer de infrastructuurwerken als noodzakelijk voor een goede verbinding met het stadscentrum en wijst ook op de dringende noodzaak van de ondergrondse publieke parking. De onteigening is dus wettig.

Wel krijgt de stad Hasselt het deksel op de neus inzake de schadevergoeding. “Er wordt niet bewezen dat de door de deskundige aangewende methode geen betrouwbaar resultaat geeft”, luidt het onder meer. Net zoals een exposé over onder andere cashflowstromen die het ongelijk van New Dockside niet aantoont. Slotsom: de stad Hasselt moet aan New Dockside 1.168.000 euro betalen. De advocaten van beide partijen wensten niet te reageren.

(Bron: HBVL 26/03/2021)

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF