menu
Word Lid
Stop de waanzin: geen sneltram Hasselt - Maastricht!

Vlaams Belang Hasselt is duidelijk: stop het politiek geklungel, geen sneltram Hasselt – Maastricht!

17 jaar na de lancering van het sneltramproject Hasselt – Maastricht botst de realisatie van dit project nu ook in Hasselt op politieke verdeeldheid. Zo beweert de Hasseltse NVA -burgemeester Steven Vandeput in Hasselt stoer geen voorstander (koele minnaar) van dit project te zijn, maar volgt hij in het Vlaams Parlement te Brussel slaafs het tegengesteld beleid van zijn partij die eind 2016 zelfs het project terug vlot trokken nadat het over een herziening van de eindhalte in Maastricht was vastgelopen. In plaats van rechtlijnig te zijn, de Hasseltse belangen voorop te stellen en slagkracht te tonen, sloot burgemeester Vandeput zelfs eigenhandig een overeenkomst af met Open VLD (M. Keulen) en CD&V (L. Ceyssens) over het omleiden van de sneltram via de Groene Boulevard. De vele vragen over de gevolgen hiervan voor het project, de financiële gevolgen en de gevolgen voor de stad Hasselt die het Vlaams Belang hierover stelde bleven zowel in Hasselt als in het Vlaams Parlement onbeantwoord.

Maar niet alleen de Hasseltse NVA -burgemeester blijkt weinig consequent inzake de sneltram. De Hasseltse Open VLD, die met minister Lydia Peeters de bevoegde minister in Vlaanderen levert, blijkt plots een probleem te hebben met omleiding van de sneltram via de Groene Boulevard. Nochtans sloot de Open VLD dat akkoord zelf mee af via Marino Keulen. Plots is de Hasseltse Open VLD een voorstander voor een stopplaats aan het Dusartplein. Dat een verdere ontsluiting via een treinstation zo helemaal onmogelijk wordt en dat dit scenario mogelijk een miljoenenclaim uit Nederland kan opleveren lijkt de Open VLD niet te deren. (nog meer verspild geld dat de belastingbetaler mag ophoesten!)

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: het sneltramproject Hasselt – Maastricht is niet de juiste manier om Hasselt (Limburg) duurzaam internationaal te ontsluiten. Daarvoor is het veel goedkoper alternatief met de trein die van station tot station kan rijden meer geschikt. Bovendien zijn zowat alle ramingen die destijds door de beleidspartijen voorgehouden werden totaal onrealistisch gebleken. Een rendabele exploitatie van de sneltram Hasselt – Maastricht is niet mogelijk (zal jaarlijks veel geld aan de belastingbetaler kosten), de voorgestelde kostprijs is al in een veelvoud overschreden (meer als 16 miljoen alleen al voor studies), de initiële reisduur is geëvolueerd naar een reisduur die niets meer met ‘snel’ zijn te maken heeft, en de vooropgestelde cijfers inzake bezettingsgraad bleken zwaar overschat. Dat de partijen uit het Hasselts stadsbestuur over dit project nu ook vechtend over de politieke vloer rollen maakt het geheel enkel pijnlijker!

Vlaams Belang Hasselt

07/01/2021

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF