Het Vlaams Belang waarschuwt voor de negatieve milieu-impact van de nog in Vlaanderen talrijk aanwezige riool-overstorten en gemengde rioleringsstelsels. Op de meeste plaatsen waar bij forse regenval verzadiging van een gemengde riolering kan optreden, voorziet Aquafin die ‘overstorten’ zodat het verontreinigd rioleringswater dan kan ‘ontsnappen’. “Maar in wezen wordt het regenwater samen met huishoudelijk afvalwater in één riool afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie door een tekort aan gescheiden rioleringsstelsels”, zegt Vlaams Parlementslid Leo Pieters (Vlaams Belang). De partij pleit daarom nu voor een verbod op de aanleg van nieuwe riool-overstorten om onze waterlopen te beschermen tegen vervuiling. “Er moeten in plaats daarvan opvangbekkens worden aangelegd die bij stortregens het vervuild water op een milieuveilige manier kunnen opvangen”, aldus Pieters.
In het beste geval heeft Aquafin naast dergelijk ‘overstort’ een opvangbekken voorzien, waarna het afvalwater bij het einde van de stortbui, terugvloeit naar de riolering. Op veel plaatsen lopen deze overstorten echter nog steeds gewoon over in een nabijgelegen waterloop, verwittigt het Vlaams Belang. Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) erkent intussen het probleem en gaf vorig jaar aan Aquafin de opdracht om, in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de gemeentelijke rioolbeheerders, de uitbouw van een Vlaams overstortmeetnet op het gemeentelijk rioleringsnetwerk te coördineren en te installeren.
“Forse milieu-investeringen zijn noodzakelijk om de kwaliteit van onze Vlaamse waterlopen duurzaam te vrijwaren”
Volgens het Vlaams Belang moet er nu actie genomen worden tegen de zware negatieve impact op ons Vlaams leefmilieu door de inwerkingtreding van de overstorten bij zware regenval. “Dit om het aquatisch milieu te vrijwaren van het verontreinigd regenwater”, aldus Pieters. “De aanpak van Demir gaan tergend traag en het overstortmeetnet zorgt geenszins voor een oplossing van de kern van het probleem; met name de overstorten die vervuild rioolwater rechtstreeks in onze Vlaamse waterlopen lozen”, stelt Pieters kritisch. Uit recente cijfers blijkt overigens dat in 60% van de gemeenten nog steeds minder dan een kwart van de inwoners op een gescheiden riolering is aangesloten die afvalwater scheidt van regenwater.
Daarom pleit de partij in eerste instantie voor een absoluut verbod op de aanleg van nieuwe riool-overstorten die vervuild afvalwater rechtstreeks in onze Vlaamse waterlopen lozen. “Daarnaast moet de aanleg van opvangbekkens ter hoogte van de bestaande riool-overstorten op gemengde rioleringsstelsels het vervuild afvalwater op een milieuveilige manier tijdelijk kunnen opvangen”, gaat Pieters verder. “Dit zodat het afvalwater na een zware regenperiode kan terugvloeien naar de riolering”.
Ten derde moet er voor het Vlaams Belang een versnelde uitrol in Vlaanderen van gescheiden slimme rioleringsstelsels komen. “Hierbij kan, via een dynamische sturing, het hydraulisch potentieel en de beschikbare berging van de riolering maximaal benut worden”, voegt Pieters toe. “Tot slot moeten er voorzieningen getroffen worden om bij stortregens het regenwater in de bodem te laten infiltreren om het afvalwater later gecontroleerd terug te laten vloeien naar de riolering. Dit met het oog op zuivering in een op deze riolering aangesloten zuiveringsstation.”